YKS Bilgilendirme Seminerleri

06.06.2022 418

Okulumuzun 12,11 ve 10. sınıf öğrencileri, "Yükseköğretim Kurumları Sınav (YKS) Sistemi ve Sistemde Yapılan Son Değişiklikler"  hakkında toplam altı oturum halinde gerçekleştirilen  seminerlerle 18, 20 ve 25 Mayıs 2022 tarihlerinde bilgilendirildi.

12. sınıf öğrencileri, 2022-YKS Sınavları Öncesi, sınav anı ve sınav sonrası  tercih süreçlerindeki işleyiş ve uygulamalar, yararlanabilecekleri kaynaklar kapsamında genel olarak bilgilendirildi.

11. ve 10. sınıf öğrencileri de YKS Sistemi hakkında  genel olarak  bilgilendirilerek ilgi ve yeteneklere göre alan/bölüm seçiminin yaratacağı farklar,  okul başarısının (Diploma Notu/OÖBP) YKS yerleştirme puanlarına katkısının yanı sıra  ileriye dönük mesleki ideallerine ulaşabilmek için;

Öğrenmede eksikleri tamamlayarak ilerlemenin, yaparak, yaşayarak, deneyerek, problem çözerek, problem tasarlayarak, merakla soru sorarak, öğrendiklerini başkalarına anlatarak, başarısızlıklarda yılmadan araştırmaya devam ederek, öğrendiği bilgileri kullanarak, kavrayarak  öğrenmenin mutlaka fark yaratacağı ve kalıcı olacağı vurgulanarak, öğrenmeyi bulmaca çözer gibi eğlenceli hale getirmek için mutlaka bir çaba içinde olmalarının önemi belirtilerek;

Bunların yanı sıra yaşamsal yetkinliklerini gerçekleştirebilmeleri için

Bol kitap okumak,

Bilimsel literatürü takip edebilmek için öncelikle İngilizceyi ana dili gibi öğrenmek,

Bilgisayar ve excel programlarını öğrenmek, deneyimlemek ve kullanmak,

Girişimcilik ve sunum/araştırma tekniklerini öğrenmek,

Yaz tatillerinde mümkünse ilgi duydukları mesleki alanlarda, yoksa güvenli olan herhangi bir iş ortamında  çalışma deneyimi edinmek,

Okuma ile birlikte Matematik, Felsefe ve Sanat dallarının da düşünmeyi, problem (Sayısal, sosyal ya da yaşamsal) çözmeyi, yaratıcılığı, üretkenliği, analitik düşünmeyi, kavramayı geliştiren çok önemli alanlar olduğunun göz ardı edilmemesi,

Gelecekte karşılaşacakları kıyasıya rekabet ortamı, bilimsel-teknolojik gelişmelerin mesleklere yansıması ve  meslek alanlarındaki  çeşitlenmeler  vb unsurlar arasında fark yaratabilmek için bu donanımlara sahip olmanın kaçınılmaz olduğu vurgulandı. 21. Yüz yıl yetkinliklerinin de ancak bu alanlardaki donanımlarla  geliştirilebileceği ifade edilerek şimdiden, geleceğe dönük planlamalarında ders, alan, bölüm, meslek, üniversite seçimi, sınav sistemi arasındaki bağlantıları kavrama, geliştirme ve karar verme düzeyinde  farkındalık kazanmaları sağlanmaya çalışıldı.

YKS Sistemi, sınıf düzeylerine göre farklılaşmakla birlikte aşağıdaki başlıklarda genel olarak paylaşıldı.

•      YKS ve  Aşamaları?

•      YKS'de Bu yıl Yapılan Değişiklikler Nelerdir?

•      TYT'nin Kapsamındaki Testler Nelerdir ve Kaç Sorudan Oluşmaktadır?

•      TYT Sonuçları Nerelerde Kullanılır?

•      TYT Puanları, AYT'yi Etkilemekte midir?

•      AYT'nin Kapsamındaki Testler Nelerdir ve Kaç Sorudan Oluşmaktadır?

•      AYT Sonuçları Nerelerde Kullanılır?

•      TYT, AYT ve YDT Sınavları Nasıl Uygulanmaktadır?

•      AYT Puanları, TYT'yi Etkilemekte midir?

•      Puan Türlerini Oluşturan Testler  Nelerdir?

•      Ham Puan ve Yerleştirme Puanı Nedir?

•      Diploma Puanı, Orta Öğretim Başarı Puanı (OÖBP) Nedir, Nasıl Hesaplanır,

•      OÖBP'nın, YKS/Yerleştirme (Y-TYT, Y-SAY, Y-EA, Y-SÖZ, Y-DİL ) Puanlarındaki Katkısı /Oranı Nedir?

•      Y-TYT, Y-SAY, EA, SÖZ, DİL  Puanları Nasıl Hesaplanır, Nerelerde Kullanılır?

•      Tercihler Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

•      OBP Katkısı Hangi Koşullarda Yarıya İner?

•      Okuldaki Alanlarla, Üniversitede Seçilecek Bölümler/YKS Puan Türleri Arasında Nasıl Bir Bağlantı Vardır?

•      YKS Puanlarında Başarı Sırası Olan Programlar Nelerdir? Ne Anlama Gelmektedir?

•      Taban ve Tavan Puanlar

•      Okul Birinciliği ve Getirisi Nedir?

•      Meslek, Alan, Bölüm Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

•      Yatay Geçiş, Merkezi Puanla Yatay Geçiş, Dikey Geçiş, Çift Ana Dal, Yan Ana Dal, Nedir?

•      21. Yüzyıl Yetkinlikleri Nelerdir?

•      Bugünün Meslekleri Gelecekte Nasıl Şekillenecektir?

•      Kendimizi Geleceğe Hazırlamak İçin Neler Yapabiliriz?

•      Hangi kaynaklardan yararlanılmalı?

Bilgilendirme, Okul Rehber Öğretmeni Songün YILMAZ tarafından gerçekleştirildi. Öğretmenimize emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.

06-06-202206-06-202206-06-202206-06-202206-06-202206-06-202206-06-202206-06-202206-06-202206-06-202206-06-202206-06-202206-06-202206-06-202206-06-2022